El CTE incorpora la nova secció HS6 sobre la protecció davant el gas radó

Entra en vigor la modificació del Codi Técnic de l'Edificació aprovada per Reial Decret 732/2019 sobre les mesures de protecció dels edificis davant el gas radó. L'aplicació d'aquesta normativa havia d'entrar en funcionament a l'inici de la primavera, però la declaració de l'Estat d'Alarma va retrassar-ho fins a l'estiu.

Com ja vam comentar en un article d'aquesta secció sobre la incidència del gas radó sobre la salut en els edificis, havia d'arribar una modificació del CTE per regular l'afectacó que el gas té sobre les persones a través dels edificis. El radó és un gas radiactiu que es genera a la cadena de desintegració de l'urani que es troba al subsol de forma natural. Aquest gas és incolor i inodor, i es filtra a l'interior dels edificis acumulant-se principalment en soterranis i plantes baixes.

La modificació del CTE limita en 300 Bq/m3 el nivell màxim de gas radó en edificis. Cal recordar que altres legislacions són molt més restrictives, per exemple als EUA el límit és de 148Bq/m3.

PROTECCIÓ DELS EDIFICIS DEL GAS RADÓ

mapa gas radoLa modificació del CTE estableix diferents solucions per combatre el gas radó en els edificis, i les mesures a aplicar dependran del municipi on estigui ubicat. S'ha mesurat la composició del subsòl i s'han acotat els termes municipals susceptibles de rebre una radiació per gas radó superior als 300 Bq/m3, i a la vegada s'han dividit aquests en dues zones I i II. Les mesures que caldrà aplicar a tots els edificis de nova planta varien depenent de la Zona on es troben.

Per als clients d'Elicsia, la majoria dels quals es troben a les províncies de Barcelona i Girona, els pot afectar de diferent forma doncs bona part dels municipis del Maresme es troben en Zona II, mentre que Cardedeu, els municipis que l'envolten i bona part de la província de Girona es troba en Zona I.

Per a combatre el gas radó la nova secció HS6 enumera cinc possibles solucions:

  1. Barrera de protecció
  2. Càmara d'aire ventilada
  3. Despresurització del terreny
  4. Segellat dels tancaments
  5. Millora de la ventilació

Els edificis que es troben a la Zona I han d'aplicar les solucions 1 o 2, i els edificis que es troben a la Zona II han d'aplicar la solució 1 i afegir la solució 2 o 3.

A Elicsia Singular hem seguit la problemàtica del gas radó i els edificis que construim ja fa temps que incorporen la solució 1, una barrera de protecció contra el gas radó, i el segellat dels tancaments. A més, quan dissenyem un edifici posem un èmfasi especial en estudiar la ventilació natural perquè coneixem la importància de la renovació de l'aire, i com l'estancament de l'aire té afectacions importants sobre la salut de les persones.

Afectació del gas radó sobre les persones

Segons la OMS, l'exposició al gas radó en espais tancats i poc ventilats és el segon factor de risc de patir càncer de pulmó darrere el consum de tabac. Aquesta dada ens dona una idea de la importància de la nova secció HS6, que té per finalitat protegir la població dels efectes nocius de l'exposició al gas. Com hem senyalat anteriorment, la majoria dels clients d'Elicsia Singular viuen en àrees geogràfiques en Zona I i Zona II.

Vols més informació sobre gas radó, sobre les zones geogràfiques o sobre possibles solucions a aplicar a la teva propera casa, Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.!

 

Últimes notícies

  • Acabem 2021 entregant les claus d'aquesta casa sostenible d'una sola planta a Sant... Read more...

  • Sortim del confinament entregant una nova casa sostenible d'una sola planta a Cardedeu Read more...

  • promoció d'habitatges a Cardedeu Aquest 2021 Elicsia ha posat en marxa una promoció d'habitatges... Read more...

  • Hem començat l'estiu amb l'entrega d'una nova casa sostenible a Cardedeu. Elicsia es consolida com... Read more...

  • 2020 ha començat amb l'entrega d'una nova casa que hem construït a Llagostera. Read more...

 cecot Construmat logo ecoconstruccion     Ecologia1Ecologia2logoFibarobureau veritas